• Szexualitás a gyermekvárás idején és a szülés után


  J. Vincze Szabina:

  Szexualitás a gyermekvárás idején és a szülés után

   

  A szexuális kapcsolat a párkapcsolat legsebezhetőbb területe a várandósság idején és a szülést követő időszakban. Az alábbi eredmények 59 releváns tanulmány metaanalíziséből származnak.

  Mit (nem) mond az orvos?

  Orvosi szemszögből a szex rizikó faktor lehet a várandósság alatt, ha fennáll annak a veszélye, hogy a közösülés vagy az anya orgazmusa károsíthatja a magzatot – de ez nem gyakori. Ugyanakkor a szex fontos pszichés erőforrás, hiszen javíthatja a páros és az egyéni életminőséget.

  A fiatal anyák 68%-ának nem beszélt a nőgyógyásza a várandósság alatti szexuális életről. A fennmaradó anyák általában korlátozó tanácsot kaptak (27%), azaz bizonyos ideig önmegtartóztatást írt elő a nőgyógyász a szülés előtt vagy után – heteket vagy hónapokat.

  Kevés páciens orvosa említett alternatív pózokat (10%) vagy a manuális ingerlést a közösülés kiváltására (2%). Egyetlen orvos sem említette, hogy a szex javulhat a várandóssá alatt.

  Gyakran, a szülést követő szexuális életre vonatkozó orvosi tanácsok szintén a közösülésre koncentrálnak. A nőgyógyászok gyakran azt mondják, hogy a közösülés akkor kezdhető újra, amikor a vérzés megállt és a menstruáció is folytatódott (nem szoptató anyák esetében ez 6-9 héttel a szülést követően következik be). A fiatal anyák 36%-a és az apák 29%-a számol be arról, hogy orvosuk azt tanácsolta, ne kezdjék újra a közösülést túl korán.

  Sok pár szeretne több információt kapni a testi változásokról és a szülést követő szexről, és 30%-uk szerint a szexuális tanácsadás hasznos lett volna.

   

  Fizikai változások

  A nők részéről a várandósság, a szülés és a szülés utáni időszak több, a szexuális életet is befolyásoló fizikai változással jár.

  Az első és a második harmadban a genitális vérbőség intenzívebbé válik a szexuális izgalom során, míg a harmadik harmadban általános vérbőség figyelhető meg, amit alig befolyásol a szexuális izgalom. Az orgazmus általában intenzívebb, habár esetenként görcsök kísérhetik. A harmadik trimeszterben a hüvelyi összehúzódások gyengébbek.

  A szülés utáni első 6-8 hétben és a szoptatás ideje alatt a nők szexuális érzékenysége és az orgazmus intenzivitása fizikálisan csökken. A szoptató nők melléből anyatej ürülhet az orgazmus alatt, ami a pár egyik vagy mindkét tagjának kellemetlen lehet.

  3 hónappal a szülés után vagy legkésőbb a szoptatás abbahagyása után ezek a változások megszűnnek, az is előfordulhat, hogy a nők orgazmusa intenzívebb lesz, mint amilyen a szülés előtt volt. A szexuális élet újrakezdésekor a nők általában a hüvelyüket ugyanolyannak észlelik, mint a szülés előtt, de 3-4 hónappal a szülés után a nők körülbelül 20%-a még mindig vékonyabbnak érzi a hüvely falát, mint azelőtt.

  A hüvelyi izmok edzése (Kegel gyakorlatok) segítenek a hüvely rugalmasságának visszanyerésében: a gyakorlatokat végző anyák mindössze 16%-a tapasztalt izomernyedtséget, míg a nem edző nők körében ez az arány 30%.

   

  Szex a várandósság alatt

  A női szexuális érdeklődés és a szex gyakorisága általában kicsit csökken a várandósság első trimeszterében, a második trimeszterben egyénenként nagyon változó képet mutat, míg a harmadik trimeszterben sokat csökken. A szexuális töltetű álmok jelzik vagy akár növelhetik is a szexuális érdeklődést: egy vizsgálatban a svájci nők 17%-a érezte úgy, hogy több szexuális tartalmú álmuk volt a várandósság alatt, mint egyébként. A férfiak szexuális érdeklődése általában a második trimeszter végéig változatlan, azután azonban szintén sokat csökken.

  A nők gyengédség iránti vágya változatlan vagy erősebb, mint a várandósság előtt. A nem nemi, fizikai, gyengéd kontaktus gyakorisága az első és második trimeszterben változatlan marad (a párok 94%-a heti egynél több alkalommal dédelgeti egymást), de a várandósság hatodik hónapjától fokozatosan csökken a szülést követő harmadik évig.

  A kedvelt erotikus és szexuális tevékenységek megmaradnak a várandósság alatt és a szülés után is, de a hüvelyi stimuláció veszít fontosságából a második és harmadik harmadban. A nők általában a következőket részesítik előnyben: gyengédség (41-53%), a klitorisz izgatása (25-32%), a mellek simogatása (23-30%), orális izgatás a férfiak részéről (6-16%), orális izgatás a férfiak számára (4-11%), anális izgatás (0-3%). Szülés előtt az európai és amerikai párok 44-75%-a gyakorol kölcsönös manuális, 35-50%-uk orális nemi ingerlést (Kínában ez 0%). Az esetek egyharmadában csak a férfiakat ingerlik. Anális közösülést a vizsgált párok 1-13%-a gyakorol a várandósság alatt és után is.

  A várandósság ideje alatt ritkábban választják a párok a misszionárius pózt, inkább a nő van felül (csak a második trimeszterben), legkedveltebbek pedig az oldalukon fekvő vagy a hátulról behatoló pozíciók. A közösülési pozíciók kevésbé változatosak a várandósság alatt.

  A legtöbb pár egészen a várandósság nyolcadik hónapjáig él szexuális életet, a nyolcadik hónapban már csak felük-háromnegyedük, a kilencedik hónapban pedig csupán egyharmaduk. Az utolsó közösülés átlagosan a szülés előtt egy hónappal történik. Körülbelül a nők 10%-a tartózkodik a szextől a gyermekvárás ideje alatt.

  A várandósságot megelőzően a nők 76-79%-a élvezte a közösülést (7-21%-uk egyáltalán nem), az első trimeszterben ez az arány 59%, a másodikban 75-84%, a harmadikban pedig 40-41%-ra csökken. A férfiak szexuális élvezetéről párjuk várandóssága során nincsenek adatok.

  A várandósság alatti legfőbb szexuális probléma az attól való félelem, hogy a szex árt a magzatnak. Ez a félelem a várandós anyák negyedét-felét, és a leendő apák legalább negyedét érinti. A férfiak néha attól is félnek, hogy ártanak várandós párjuknak. A harmadik trimeszterben a nők jelentős része szenved orgazmust követő méhösszehúzódásoktól (6-62%), pozíciós nehézségektől (12-20%), attól, hogy úgy érzi kevésbé vonzó (4-20%), vagy párjuk kielégülése miatti aggodalomtól (35-88%).

  A nők sokkal pozitívabbnak írják le várandósság alatti szexualitásukat, mint a férfiak. Úgy tűnik, a férfiak gátlásosabbak a várandósság alatti szexszel kapcsolatban, mint a nők, és a nők szexuális önelfogadása nagyobb.

  A házastársi kapcsolat minősége mindkét nemnél függ a várandósság alatti szexuális kielégültségtől. Férfiaknál a közösüléstől és gyengédségtől is, bár van olyan tanulmány is, ahol nincs nemek közti különbség erre vonatkozóan.

  A nők 82%-a gondolja úgy, hogy rendszeresen szeretkezni kellene az egész várandósság ideje alatt! Az afrikai nők úgy vélik, a szeretkezés hasznos az anyának, sőt, a babának is a várandósság alatt (44% szerint tágítja a hüvelyt és megkönnyíti a szülést, 35% szerint elősegíti a magzat jólétét).

   

  Szex a szülés után

  A nők szexuális érdeklődése a várandósság előrehaladtával csökken, de a szülés után lassan újra növekedni kezd. A szülés utáni 3-4 hónapban még mindig kisebb az érdeklődésük, mint a gyermekvárás kezdete előtt. Később a szexuális érdeklődés egyénenként nagyon különbözően alakul.

  Sok pár a szülés utáni két hónapban nem szeretkezik. Később is, a várandósság előtti szokásokhoz képest jóval kevesebb a szexuális érintkezés az újdonsült szülők között, és gyakran jelentkeznek szexuális problémák. Sok vizsgálat bizonyította, hogy a házastársi elégedettség jelentősen csökken a(z első) gyermek születése után. A tapasztalt, többgyermekes szülők magabiztosabbak a szülés utáni szexualitással kapcsolatban.

  Európában és az USA-ban átlagosan a szülés után 6-8 héttel folytatódik a szexuális élet, Nigériában 16,5 héttel. A szülés utáni 6. hét előtt a pároknak csak 9-17%-a közösül, a 6. héten 50-62%-uk, a második hónapban 66-94%-uk, a harmadik hónapban 88-95%-uk, a hetedik hónapban 95-100%-uk. A behatolás nélküli kontaktus átlagosan már a szülést követő 2.7 héttel folytatódik (2 és 5 hét között), általában azelőtt, hogy újra elkezdenének közösülni. Ekkor csupán a nők fele jut el az orgazmusig.

  Az első női orgazmus átlagosan a szülést követő 7. héten következik be (2 és 18 hét között). A szülés utáni első közösüléskor mindössze a nők 20%-a elégül ki, 3-6 hónappal szülés után 75%-uk – ami nagyjából ugyanaz az arány, mint a várandósságot megelőzően. Az orgazmus elérésének kedvelt módjai is változatlanok (manuális, orális ingerlés, közösülés).

  Noha a nők szexuális érdeklődése lassan elkezd növekedni a harmadik trimeszterben tapasztaltakhoz képest, a közösülés gyakorisága a legtöbb párnál mégis csökken a szülést követő első évben, a gyermekvárás idejének szokásaihoz képest. A szülést követő 6-12 hónapban a szexuális fogékonyság csökken a nők 40-50%-ánál, és ugyanez tapasztalható az apák 20%-ánál is (önbeszámolók és házastársi értékelések alapján egyaránt). Egy férfiakkal foglalkozó tanulmány szerint a gyermek születése után gyakran jelentkező szexuális érdeklődés-csökkenés több férfit jellemez, mint nőt! A második évben átlagosan heti 1.2 alkalommal közösülnek a párok. A nők több mint fele élvezi a partnerével folytatott szexuális érintkezést a szülést követő első évben, 18-20%-uk részben, 24-30%-uk egyáltalán nem. Az apák adatai ugyanezek.

  A szülés után a párok 90%-a használ fogamzásgátló eszközt, legtöbbször óvszert vagy fogamzásgátló tablettát. Azok az anyák, akik bíznak a fogamzásgátló módszerük hatékonyságában, nagyobb a szexuális érdeklődést mutatnak, míg a férfiakra ennek nincs hatása.

  A legtöbb pár esetében problémás a szexuális élet folytatása a szülést követően. Mindössze a nők 14%-a és a férfiak 12%-a állítja, hogy nincsenek szexuális gondjai szülés után. Az anyák 40-64%-a és az apák 19-64%-a tart a közösülés folytatásától, illetve újrakezdésétől. Az anyák 40%-ának gondot okoz a szülés utáni első közösülés. A problémákat tapasztaló nők 64%-a emiatt el is kerüli a közösülést. A nők több mint fele tapasztal fájdalmat a szülést követő első közösüléskor, 6 hónappal a szülés után a nem szoptató anyák 16%-a, míg a szoptatók 36%-a szenved a fájdalmas közösüléstől. 13 hónappal a szülés után 22%-uk még mindig tapasztal problémákat. A nők 57%-a aggódik párja szexuális kielégülése miatt.  A párok ötödének van gondja a fogamzásgátlással vagy (szoptató anyák esetében) az anyatej folyásával. Hosszútávon, a párok legalább egyharmadánál a szexuális problémák rosszabbodnak, és leghangsúlyosabbak 3-4 évvel a szülést követően. Ugyanakkor, az anyák egynegyede szexuális életük megélénküléséről számol be a szülést követően.

  A szülés utáni szexuális elégedettség mértéke megegyezik a férfiaknál és a nőknél. A baba megszületése utáni első 3 évben a nők partnerük gyengédségének erős visszaeséséről számolnak be, de még így is gyengédebbnek írják le párjukat, mint amilyennek a férfiak látják a nőket.

   

  És ami még felmerülhet…

  A várandósság alatti és utáni mentális tünetek, a depresszió, az érzelmi labilitás negatívan hatnak a szexuális érdeklődésre, élvezetre, aktivitásra, és arra, hogy mennyire észlelik a nők gyengédnek partnerüket.

  A férfi jelenléte a szülésnél nem befolyásolja a pár szexuális aktivitását vagy a nő élvezetét.

  Azok a nők, akik hosszabb ideig próbáltak teherbe esni, ritkábban szeretkeznek a várandósság alatt és a szülést követő első 3 hónapban.

  A korábbi vetéléseknek nincs hatása a szexuális aktivitásra vagy érdeklődésre a várandósság alatt és után, egyik nem esetében sem.

  A tünetmentes, vagy a kevés kellemetlen terhességi tünetet (amilyen például a fizikai kényelmetlenség, a hüvelyi vérzés, az erős hányás) mutató, illetve a kevesebbet hízó várandós nők gyakrabban szeretkeznek, szívesebben közösülnek, és partnereik elégedettebbek a várandósság alatt és után. A várandósok negyede-fele kevésbé érzi vonzónak magát, 12%-a pedig vonzóbbnak érzi magát, mint a várandósság előtt. Ha a nők fizikailag vonzónak érzik magukat (a saját maguk és párjuk szemében is vonzóak), az pozitívan hat a szexuális aktivitásra és élvezetre. A várandósság és a szülés az anyák több mint felénél hízással jár, de a súly legtöbbször néhány hónappal a szülés után normalizálódik. Egy évvel a szülés után azonban a nők 7%-a még mindig legalább 5kg-mal nehezebb, mint a várandósság előtt.

  A könyvekben, szülés-előkészítőn vagy barátnőktől kapott tanácsok általában pozitív hatással vannak a szexuális aktivitásra és élvezetre.

  A várandósság kezdetén jelen levő házastársi konfliktus nem áll összefüggésben a nők szexuális aktivitásával vagy élvezetével a várandósság alatt és után.

  Az, hogy a várandósság tervezett volt-e, nem befolyásolja a szexuális aktivitást a várandósság alatt és után. A várandóssággal kapcsolatos érzések sem befolyásolják a szexuális aktivitást, de a szexuális érdeklődést és élvezetet igen. A magzat károsodása miatti aggodalom is okozhatja a férfiak iránti érdeklődés csökkenését.

  A gyermek neme nem befolyásolja a szülés utáni szexuális aktivitást, érdeklődést vagy élvezetet nőknél, de úgy tűnik, hogy a fiút váró anyák ritkábban szeretkeznek. A partnerek által tapasztalt női gyengédség jobban csökken fiú, mint lánygyermek születése után. A fiúgyermekek ugyanakkor gyakrabban szopnak.

  A születési hossz és súly, vagy a baba Apgar indexe a születés után egy perccel, nem befolyásolják az anya szexuális aktivitását.

  Míg a szoptatás nem egyértelműen függ össze a szexualitással, a szoptatás hossza már befolyásoló tényező: azok a nők, akik hosszabban szoptatnak, később kezdik újra a szexuális életet, kevésbé érdeklődők szexuálisan, gyakrabban tapasztalnak fájdalmat közösüléskor, és kevésbé élvezik a szexet. A szoptatás befejezése pozitívan hat a szexuális aktivitásra, de nincs összefüggésben a szexuális fogékonysággal vagy az orgazmussal.

   A nagyobb kutatások során nem figyeltek meg általános összefüggést a szülési komplikációk (késői magzati halálozás, koraszülés, korai burokrepedés, alacsony születési súly) és akár a közösülés, akár az orgazmus gyakorisága között. Azonban a nők egy csoportjánál, akik rendszeresen közösültek és bizonyos mikrobák által rendszeresen fertőződtek, nőtt a koraszülés veszélye.

  Ha mindkét fél szexuálisan aktív a várandósság alatt és élvezi is a szexet, a kapcsolatot gyengédség és kommunikáció szempontjából is jobbnak értékelik a párok a szülés után 4 hónappal. 3 évvel a szülés után pedig stabilabb a párkapcsolatuk, mindkét szülő bevallása szerint, mint azoknak, akik nem voltak szexuálisan aktívak a gyermekvárás ideje alatt vagy nem volt élvezetes számukra a szexuális együttlét.

   

   

  FORRÁS:

  Kirsten von Sydow (1999) Sexuality during pregnancy and after childbirth: a metacontent analysis of 59 studies. Journal of Psychosomatic Research, Vol. 47, No. 1, pp. 27-49

3 hozzászólás

 1. Dániel szerint:

  Én nagyon kívánom a páromat. Sőt még jobban mint az elött. Ő nem igazán mert fél egy esetleges terhességtől. Meg próbálok türelmes lenni, e nem mindig könnyű.

 2. Varga Virág szerint:

  32 hetes vagyok. Sajnos eddig kb. 3X szeretkeztünk. Engem nagyon bánt. Ha rajtam múlna legalább hetente csinálnánk. De a férjem láthatóan nem kíván. Semmi érintés, semmi intimitás. Kezdeményeztem beszélgetést, de mindig azt mondja ő ugyanúgy kíván. A tettek viszont az ellenkezőjét igazolják. Rengetegszer kezdeményeztem, de semmi reakció. Önbizalmam emiatt nulla. Eddig rendszeresen tornáztam, nem is híztam sokat. Nem hagytam el magam, ugyanúgy vezetem a háztartást,mint eddig (tegnap fát is hasogattam), mindig meleg vacsorával várom haza, megkérdezem milyen napja volt. Tehát figyelek rá, nem csak magammal vagyok elfoglalva.
  Szóval végképp nem értem.
  Irigylem azokat, akik rendszeresen folytatnak nemi életet a terhesség alatt.

 3. Egy lovas lány szerint:

  Csak azt tudom javasolni hogy légy vele türelmes és megértő. Idől minden rendeződni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük