APA-füzet

Ha felteszi valaki azt a kérdést, hogy ki a fontosabb, az apa vagy az anya, visszanyúlok a magyar nyelv bölcsességéhez, amelyik mind az apát, mind az anyát „szülőnek” nevezi. Ezek szerint egy gyermeket ketten szülnek meg…
Amiket ebben a füzetben leírtunk, magam is mind megéltem. Próbáltam írás közben arra gondolni, hogy én milyen kérdéseket tennék fel az apaságról egy pszichológusnak, ami elég buta dolog egy pszichológustól… mégis, tele voltam megválaszolatlan kérdésekkel, és furcsa érzésekkel, amikről jó lett volna valakivel beszélni.

Kedves Édesapák és leendő Édesapák, kedves Szülők!
Bátorítani szeretnénk Önöket arra, hogy kérdezzenek bennünket, ha a füzetet olvasva bárhol önmagukra ismernek, vagy újabb kérdéseik merülnek fel!

38 hozzászólás

 1. Kádár Balázs szerint:

  Tisztelt Hölgyem/ Uram!

  Ma hallottam Bagdy Emőkét beszélni a készülő kiadványról. A téma nagyon foglalkoztat, hiszen hamarosan esedékes lesz az apaság.

  Amennyiben módjában áll, kérem küldjön számomra egy példányt a kiadványból.

  Címem: Kádár Balázs, 1148 Budapest, Almádi u. 14.

  Előre is nagyon köszönöm!

  Kádár Balázs

 2. Asbóth Katalin szerint:

  Tisztelt Szerzők!Gratulálok a gondolathoz és a megszületett füzetkéhez, ami az apákat helyezi középpontba és az apává-válás cseppet sem könnyű lépéseit, kérdéseit járja körbe nagy vonalakban.A füzetke hatalmas előnye, hogy rövid, egyszerű, rajzos. Fontos és részben új, szemléletformáló gondolatokat tartalmaz, kedvesek az ábrák is.
  Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet védőnő-módszertani munkatársaként, korábbi gyakorló védőnőként azonban volna pár észrevételem és javaslatom, amiket – egyetértésük esetén – egy ismételt(javított )kiadásba mindenképp beletennék:
  3. oldal: Kiegészítésként bene kellene írni, hogy : Vannak – többnyire védőnők által , várandós tanácsadás helyén szervezett – szülői szerepre, szülésre felkészítő páros, vagy csoportos foglakozások, igaz nem nem garantált, hogy minden településen elérhetők. Érdemes az apáknak is résztvenni ezeken, hiszen rengeteg közös feladat és öröm vár mindkét szülőre, amire érdemes és fontos felkészülni. Egyébként vannak olyan gyermekeknek szánt könyvek,amik kedves humorral, bár a nehézségeket sem takargatva beszélnek a családdá válásról, új szerepekről- kedvencem volt egy svéd gyermekkönyv: a Peti, Ida Picuri .
  Komolyabbra fordítva a szót: a későbbiekben javasolnék a füzetbe felsorolni hasznos információ forrásokat, amik a témáról szólnak.
  13. oldal: Adnék gyakorlati ötleteket,amik segítik a „szereptanulást” – az apák találhatnak maguknak valami rendszeres és testhezálló tevékenységet a baba körül, ami segíti a fizikai és lelki kapcsolatépítést pl. fürdetés, böfiztetés, sétáltatás stb.
  14. oldal Intézetünk két kiemelt programja a baleset és bántalmazás megelőzés. Mindkét szempontból ki kell emelni, hogy a csecsemő fokozott fizikai sérülékenysége és élettani adottságai miatt bármiféle dobálása, pörgetése, erőteljes hintáztatása SÚLYOS , ÉLETVESZÉLYES sérüléseket okozhat. Erről szülők és szakemberek számára tájékoztató filmet és szórólapot készített Intézetünk, továbbképzéseket is szervezünk. ld. http://www.ogyei.hu „Sohase rázd a kisbabádat!”,egyéb weboldalakon ld. „shaken baby syndrome”
  21.oldal Talán utalni kellene rá, hogy vannak kifejezetten nehéz élethelyzetek pl. sérült, v. beteg gyermek születése, koraszülés, ikerszülés, szülési komplikációk pl. császármetszés stb. amik nagyon próbára tehetik a felkészült, tapasztalt szülőket is. Ilyenkor mindenképpen kérjenek segítséget, ahol csak lehet!!!!
  Kifejezetten javasolni kellene, hogy forduljon védőnőhöz, gyermekorvoshoz – háziorvoshoz az anya, vagy a család, ha az anya érzelmileg lehangolt, labilis, sírós,folyamatosan ideges-ingerült,tartósan étvágytalan vagy kimerült,aluszékony vagy éppen nem tud aludni, ha babájával nem törődik, vagy éppen „túlaggódó”,esetleg „elviselhetetlennek érzi” a helyzetet, vagy rossz gondolatok gyötrik stb. – ezek lehetnek baby blues, gyermekágyi depresszió, de akár súlyosabb lelki elváltozások jelei is.Ilyenkor nem elég megnyugtatni, tehermentesíteni – pszichés szakmai segítségnyújtásra is szükség van.

  További eredményes munkát kívánok, üdvözlettel: Asbóth katalin 06-30-602-8864

  • Léder László szerint:

   Kedves Katalin!

   Nagyon szépen köszönjük az elismerő szavakat és a kiegészítéseket is! Mindegyiket megfontoljuk és reményeink szerint hamarosan újabb, kiegészített kiadványként ismét megjelentetik az apafüzetet. A védőnőkkel sokat beszélgettünk a szülői felkészítő eseményekről és arról, hogy ezekre miért nem mennek el az apák is. Andrek Andrea kolleganőm megfogalmazása szerint a ” férfiak másképp működnek és nem éreznek motivációt, hogy szervezett fórumokon, elsősorban hölgyekkel az apa és a férfi szerepről beszélgessenek”. Ezzel én is nagyjából egyetértek, ezért nehéz a védőnők helyzete ebben a kérdésben. Ahol tudjuk, segítjük egymást egymást.
   Üdvözlettel, Léder László

 3. Andrásfalvy János szerint:

  Hol, hogyan lehet apafüzetet beszerezni?

  • Léder László szerint:

   kedves János!
   Ha megadsz postai cimet, szívesen küldünk egy-két példányt!

   üdv, Léder László

 4. Kovács Gábor szerint:

  Nagyon tetszik. És biztos hasznos is. Az APA-füzetet olvastam és hát megdöbbentem, hogy ezeket a dolgokat én mind próbáltam már… Szerintem ahhoz, hogy valaki jó apa legyen, nincs biztos recept, de van egy „alap fűszer”: a megfelelő anya. Sajnos az én kezemből kiveszik a gyereket, nem engedik a „babázást”. Maró érzás, de hát ez van.
  Salamon király ítélete jut eszembe: az igazi anya nem akarja a gyermeke halálát, ezért képes inkább lemondani róla. Hát ilyen érzés az, amikor inkább átadom a gyereket, csak ne legyen veszekedés. Azt ajánlom, hogy ezt a füzetet ne az apáknak osszák ki, hanem az anyáknak. Ugyanis semmit sem ér ez, ha az anya nem tudja, hogy miként kezelje az apát.

  • Léder László szerint:

   Kedves Gábor!

   Köszönjük a pozitív visszajelzést! A téma igazából a levegőben volt, mi csak megírtuk Andrek Andrea kolleganőmmel. Sok férfitól hallottunk hasonló panaszokat, mindig más okok állnak a háttérben, de a legtöbbször az anya sem érti a férfi szerepét, ezért lehet, hogy kiveszi az „ügyetlen ” apa kezéből… Ezen megértéssel és türelemmel lehet változtatni. Add oda esetleg a füzetecskét annak is, aki kiveszi a babát a kezedből…Szeresd mindkettőjüket…:) üdv, Léder László

 5. Dohány Magdolna szerint:

  Nagyon jó kezdeményezés, én sem győzöm az Apák szerepét hangsúlyozni, mikor a várandósokkal beszélgetek.
  Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy vidéken, jelen esetben Zákányszéken( Szeged mellett) hogyan juthatunk hozzá, hogy továbbíthassuk a szülők felé?
  Tisztelettel: Dohány Magdolna védőnő Zákányszék

  • Léder László szerint:

   Kedves Magdolna!

   Köszönjük szépen a pozitív visszajelzést, főleg, ha olyantól kapjuk aki az „igazi terepen” dolgozik! :)A füzeteket az Országos Védőnői Hálózat terjeszti, kérem, hogy keresse meg emailben Odor Andreát, ő tudja pontosan a terjesztés módját. Az email cime: odor.andrea@oth.antsz.hu Egy pár példányt mi is szívesen küldünk Önöknek, ha megadja a pontos postai címét!
   Tisztelettel üdvözli, Léder László, Andrek Andrea

   • Dohány Magdolna szerint:

    Köszönettel elfogadjuk:)
    Postacímünk: Védőnői Szolgálat Zákányszék, Petőfi u. 11. 6787

 6. Nagy Olivér szerint:

  Kedves Laci!

  Tudnál nekem is küldeni egy példányt? Így neten azért nem az igazi. Elküldheted a Pázmányra is.

  Köszönöm: Olivér

  • andrek szerint:

   Kedves Olivér!
   Laci ezen a héten nem érhető el, de örömmel küldök egy példányt, amennyiben küldesz egy postacímet!
   Mehet a cím az alábbi e-mail-re is: andrekandrea@yahoo.com.
   Üdv: Andrek Andrea

 7. Kedves Szerzők!
  Nagyon örülök a kezdeményezésnek, hiszen én pedagógusként azt látom, hogy az iskolában az édesapák teljesen háttérbe szorulnak.Évek óta szeretnék egy apa-napot megvalósítani az anyák napja mellett.De ez nagyon nehéz az egyre több csonka család miatt. Ha a legkisebb kortól kezdődően kezdjük el a szülők nevelését is -hiszen a gyermeken keresztül lehet a legjobban alakítani őket-, akkor talán több lesz a teljes család. A helyi védőnővel felveszem a kapcsolatot és kérek tőle egy füzetecskét én is.Gratulálok a kezdeményezéshez és a z ötlethez is. Tisztelettel: Makráné Vass Éva

  • andrek szerint:

   Kedves Éva!
   Köszönjük bíztató visszajelzését! További jó munkát kívánunk és sok sikert egy jövőbeni apa-nap, esetleg családi-nap megszervezéséhez!
   Üdvözlettel: Andrek Andrea

 8. Dr. Lakatos-Tóth Andor szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Ma olvastam az Újember július 1-jei számában az Apafüzetről. Nagyon tetszik és a feleségemnek is szeretném megmutatni, annál is inkább, mert aktuális a kérdés a számunkra. Első gyermekünket várjuk, és a 40. hétben vagyunk! Amennyiben lehetséges kérem küldjenek egy példányt az Apafüzetből.
  Postai címem: 6800 Hódmezővásárhely, Oldalkosár u. 10/A. 2/7.
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: dr. Lakatos-Tóth Andor

  • andrek szerint:

   Kedves Andor!
   Nagyon örülünk, hogy ilyen sok csatornán terjed az APA-füzet híre, és hogy elnyerte a tetszését! Az országos védőnői hálózaton keresztül terjesztjük a füzetet, így az a legegyszerűbb, ha kérnek belőle egy példányt a védőnőjüktől, akivel bizonyára már kapcsolatba léptek, hiszen nemsokára születik a kisbabájuk! Az elmúlt két hétben elvileg minden körzetbe megérkeztek a füzetek. Amennyiben nem sikerül hozzájutni, kérem jelezzék, és postázunk egyet.
   Minden jót és sok erőt kívánunk a szüléshez!
   Üdvözlettel: Andrek Andrea

 9. Farkas András szerint:

  Kedves Szerzők!

  Feleségem védőnője küldte el nekem füzeteteket. Nagyon olvasmányos, 15 perc alatt „befaltam” az egészet. Megerősített abban a hitemben hogy hosszú ideje tervezett gyermekvállalásunkban igenis jelentős szerep jut az apának a későbbiek során is.
  Mindenkinek ajánlani tudom, aki még nem tudta hova tenni a vállalt feladatait.
  Amennyiben bővített példány is lesz már – remélhetőleg – gyakorló apaként is nagyon szívesen fogom olvasni.

  • andrek szerint:

   Kedves András!
   Nagyon örülünk, hogy sikerült a férfiak/apák számára „fogyasztható” méretű, és az ő nyelvükön megszólaló kiadványt írni – ezen igen sokat gondolkodtunk, dolgoztunk… Igyekszünk a honlapra további olvasmányokat feltenni, amelyek segíthetnek a téma egy-egy területén való elmélyülésben. Amennyiben időd engedi, nézz be időnként a honlapra, folyamatosan dolgozunk rajta!
   Üdvözlettel: Andrek Andrea

 10. Eve szerint:

  nekem tetszett, szimpatikus és kedves iromány, és maga a kezdeményezés is pozitív.

  • andrek szerint:

   Kedves Eve, köszönjük a pozitív visszajlezést!
   Üdvözlettel: Andrea

 11. Fehér Ilona szerint:

  Kedves Szerkesztők!

  Honnan és hogyan lehet beszerezni a kiadványt?
  32 hetes kismama vagyok és mindeddig a kispapa szomorúan vette tudomásul, hogy nekik igen kevés könyv, ismertető készül.
  Amennyiben lehetne kérem küldjenek egyet a számomra.
  Köszönettel!

  Fehér Ilona
  7400 Kaposvár Léva köz II. 1lh. 4/1

  • andrek szerint:

   Kedves Ilona! Az APA-füzetet kérje védőnőjétől, bizonyára Kaposvárra is megérkezett már. Elvileg a második trimesztertől minden családhoz eljuttatnak a védőnők egy-egy füzetet, kérésre pedig szinte biztos, hogy párja is hozzá tud jutni.
   Ha valamiért nem működne a rendszer, természetesen postázunk egy példányt!
   Minden jót, sok örömet a kisbabához!
   Üdvözlettel: Andrek Andrea

 12. Draskovics László szerint:

  Kedves Szerzők!

  Remek kiadvány, igazán jó munka és élvezetes perceket szerzett 🙂 És azt hiszem nem csak apukáknak hasznos, már dörgölöm is a nejem orra alá 🙂 (persze csak kedvesen).

  Ha megtisztelnének engem is egy példánnyal, azért nagyon hálás lennék.

  Köszönettel:

  Draskovics László
  1108 Bp Tóvirág utca 10 fsz.4.

  • andrek szerint:

   Kedves László! Örülünk, ha mindketten elolvassák az APA-füzetet! Védőnőjüktől kérhetnek saját papír alapú füzetet, amennyiben van kapcsolatuk gyermekeik révén területi védőnővel. Amennyiben nincs, úgy szívesen postázzuk!
   Üdvözlettel: Andrek Andrea

   • Draskovics László szerint:

    Kedves Andrea!

    Természetesen van védőnői kapcsolat, rákérdezek, remélem rendelkeznek ilyen kiadvánnyal (tegnapig nem is hallottam a létezéséről).

    Köszönöm szépen a választ! 🙂

    • andrek szerint:

     Kedves László!
     Tudomásom szerint elküldtünk egy füzetet postán is – a biztonság kedvéért! 🙂
     Üdvözlettel:
     Andrea

 13. Lengyel Zsóka szerint:

  Kedves Szerzők!

  Nekem nagyon tetszett a füzetke. Tartalmilag és formailag is. Az én gyerekeim már nagyok és nálunk szerencsére nagyon jól alakult az apa-gyerek kapcsolat, ami a férjem nagyon jó és pozitív hozzáállásán kívül annak is köszönhető volt, hogy még kamaszként láttam Ranschburg Jenő Családi kör műsorában ezekről a kérdésekről, problémákról szóló előadását.
  Az élmény számomra meghatározó volt és ezért is gondolom, hogy a füzetecskét nem csak az apukáknak, hanem az anyukáknak is el kell olvasniuk. Az apa ugyanolyan fontos a babának, mint az anya és erről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. Számomra nincs meghatóbb, mint egy szerető apuka a gyermekével és ezen a téren sok múlik rajtunk anyákon is. Örömet okozott a füzetke.

  • andrek szerint:

   Kedves Zsóka!
   Köszönjük visszajelzését, mi is reméljük, hogy a család minden tagja elolvassa és hasznosnak találja majd a füzetet!
   Minden jót kívánunk:
   Andrek Andrea és Léder László

 14. Erika szerint:

  Tisztelt Szerzők!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, és így volt szerencsém elolvasni a füzetet. Nagyon jó dolognak tartom, hogy végre az apáknak is van egy kis felkészítő, tájékoztató füzet. Hiszen mind az anyának, mind az apának nagyon fontos a tájékoztatás, az érzelmi ráhangolódás az új jövevénnyel kapcsolatban.
  Szeretnék érdeklődni, hogy hol szerezhető be a füzet? Mind számunkra (párommal), mind a baráti körben nagyon aktuális a tervezés és a babavárás. Örömmel megajándékoznék mindenkit eme kiadvánnyal.

  Köszönettel
  Erika

  • andrek szerint:

   Kedves Erika!
   APA-füzetet a területileg illetékes védőnőjüktől kérhetnek, és reményeink szerint el is jut majd Önökhöz. Amennyiben ír egy postacímet, úgy tudunk is küldeni néhány példányt!
   Akár ide, a nyilvános fórumra, akár az andrekandrea@yahoo.com címre is elküldheti postacímét!
   Minden jót kívánunk a babatervezéshez, babaváráshoz!
   Üdvözlettel: Andrek Andrea

 15. Mónika szerint:

  Nagyon örülök a kiadványnak! Különösen tetszenek az illusztrációk. 🙂

  Szerintem nem kellene nagyon belemenni mindenféle részletekbe, mert igaz, hogy akkor szakszerűbb lenne az egész, viszont a terjedelme így jó, ahogy van. Ha túl hosszú lenne, kevesebben olvasnák el, biztos vagyok benne. Aki több információra is kíváncsi, úgyis megtalálja máshol, pl. itt, a honlapon, a lényeg az, hogy megszólítva érezzék magukat a leendő édesapák is.

  Feltűnt egy mondat, amelyet a következő változatban javítani kellene:

  „Az együttszülés élménye akkor válhat összetartó erővé, ha az adott pár kapcsolatába illeszkedik, ha a döntést nem a divat vagy külső nyomás, hanem belső meggyőződéstől hajtva hozta meg mindkét fél.”

  A „nyomás” szó után kimaradt a „hatására” szó.

  További eredményes munkát kívánok!

 16. Demeter Viktor szerint:

  Kedves Szerzők!
  Szeretném elektronikus formában (pl. word, szöveges állományok) elkérni a füzetet. Keresgéltem az oldalon, de nem találtam letöltési linket. Vaságom okán kérném, hogy ne képként, hanem csak szövegként küldjék részemre. Köszönöm előre is!

 17. Somogyi Nóra szerint:

  Párommal első gyermekünket várjuk. A védőnőtől kaptuk meg az Apa-füzet második részét. Nagyon hasznos kis könyvecske, én is beleolvastam.A rajzok is nagyon aranyosak.
  Érdekelne, hogy az első részét honnan tudnánk beszerezni?
  Köszönettel: Somogyi Nóra

 18. Vermes szerint:

  A magyar nyelv bölcs.
  Spectabilis Domine Genitor! Írta a dédapámnak a fia. A latin is bölcs.
  Mi lenne, ha a bölcsebbnél bölcsebb nyelvünk a nemzetet szüleménynek nevezné? Mert én nem szültem meg, hanem nemzettem a gyerkőcöket. Micsoda képzavar! Férfi mint szülő? Mert nincs más szavuk arra, aki megy a gyerekért? Többesszámban még elmegy, de ennyire elrugaszkodni a pszichológiának a biológiai alapműveltségtől nem volna szabad.

 19. H v szerint:

  Kedves Szerzők!
  Létezik apa-füzet angol kiadásban?

  Üdv Vanda

 20. Kovács Anett szerint:

  Kedves Szerzők!

  Lassan nálunk is aktuális lesz a téma, van esetleg még az Apa-füzet első példányából? Hogyan vagy honnan lehet beszerezni?
  Az APA-füzet 2. már megvan és szeretnénk kiegészíteni.

  Várom válaszukat.

  Üdvözlettel: Anett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük