• Jön az Apa-füzet


  Tájékoztató leendő és gyakorló apáknak, hogy később még több gyerek szülessen.

  Miért van szüksége a gyereknek apára? Van-e helye az apának a szülés körül? Rossz apa, aki nem pelenkáz? Várandós-e az apa is? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az Apa-füzet, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom mutatott be.

  Paller Judit országos tiszti főorvos szerint nagyon hasznos a füzet, amelyet idén minden leendő kispapa megkap. „Az Apa-füzetben olyan tudás rejlik, amely minden kis jövevény családjában ott kell, hogy legyen. Ez a füzet abban is segít, hogy az én fiam vagy lányom a legjobb anya és apa lehessen”- mondta a főorvos.

  Az Apa-füzet célja, hogy a szülők felismerjék: a gyermeknevelés közös feladat és ezáltal megkönnyítve egymás életét, további gyermeket válalljanak.

  A mozgalom

  A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat az idén áprilisban elhunyt Kopp Mária alapította azzal a céllal, hogy megszülethessenek a kívánt gyermekek Magyarországon. 1968-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE), majd 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) klinikai pszichológia szakán kapott diplomát. 1982-ben az orvostudomány kandidátusa, 1999-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora lett.

  Kevés európai

  A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese aggodalmát fejezte ki Európa miatt. „Tudjuk jól, hogy az Európában élők egy elöregedő társadalom, egyre kevesebb gyerek születik. Ennek nem az az oka, hogy az emberek nem akarnak gyereket vállalni, de mégis kevesebb születik, mint ahányat szeretnének”- mondta Purebl György.


  Szűcs Édua grafikus, Léder László és Andrek Andrea, az újdonsült apák számára
  készített Apa-füzet szerzői – Fotó: MTI / Kallos Bea

  Az egyetemi adjunktus elmondta: rengeteg szülői modell van a civilizációban. Egyrészt ezek “versengenek egymással, másrészben nagyon terheltek ideológiákkal, amelyeket a kultúrák valamilyen módon igyekeznek lenyomni az apák és az anyák torkán”. Viszont nagyon keveset adnak ahhoz, mit is tegyen valójában egy család, mi a szerepe az apának. Erre jó az Apa–füzet – tette hozzá.

  Férfiak nyelvén?

  Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus arról számolt be, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Tanszékén már olyan pár- és családkapcsolati kutatásokat végeznek, ahol arra keresik a választ, hogyan lehet apának és anyának lenni olyan kultúrában, amely eleven nem családközpontú.

  A kiadvány egyik szerzője, Andrek Andrea is a füzet nagy erősségének nevezte, hogy mindkét szülőt megszólítja, és az apák, a férfiak nyelvén íródott. Úgy fogalmazott: fontos, hogy az apák, ne második anyák legyenek, ezért is kért segítséget Léder Lászlótól, aki saját élményei alapján segített válaszolni a felvetődő kérdésekre. A 90 ezer példányt a védőnők fogják eljuttatni a családokhoz. Egyébként az interneten is elérhető már a könyv. Ide kattintva Ön is megnézheti.

   

  Szerző: Balogh Marcsi, Forrás: Hír24,  http://www.hir24.hu/belfold/2012/06/27/jon-az-apa-fuzet/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.